Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Ο Σταύρος Τάσσος στην εκδίκαση της υπόθεσης για την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας

Μετά από παρά πολλές αναβολές, εκδικάστηκε την Τετάρτη 5 Ιούλη στο εφετείο του Κιέβου η έφεση που είχε υποβάλει το ΚΚ Ουκρανίας ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση που απαγόρευε την ύπαρξή του, με βάση το νόμο περί «αποκομμουνιστικοποίησης». Τελικά το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφασίσει, αναμένοντας πρώτα την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τη συνταγματικότητα του συγκεκριμένου νόμου.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης εκ μέρους του ΚΚΕ, που σταθερά εκφράζει τη διεθνιστική αλληλεγγύη του στο ΚΚ Ουκρανίας, συμμετείχε ο βουλευτής του Κόμματος, Σταύρος Τάσσος. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν επίσης οι δικηγόροι Γιάννης Χατζηαντωνίου και Νικολέτα Καψή, εκπροσωπώντας το παράρτημα στην Ελλάδα των «Δημοκρατικών Δικηγόρων». Εκπροσωπώντας την ίδια οργάνωση, συμμετείχαν ο Τσέχος Τσέστμιρ Κουμπάτ και η Ιταλίδα Έλενα Εσποζίτο.

Η εκδίκαση της έφεσης έγινε σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα για τα μέλη και τους φίλους του ΚΚ Ουκρανίας, που ξεπερνώντας το κλίμα τρομοκρατίας, προσήλθαν στη δίκη και οι οποίοι με κάθε τρόπο εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους για τη διεθνή αλληλεγγύη, ιδιαίτερα του ΚΚΕ.

ΚΚΕ: Άδικη και απαράδεκτη η απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας

Στην παρέμβασή του, ο Σταύρος Τάσσος είπε μεταξύ άλλων:

«Αξιότιμοι δικαστές, το κατηγορητήριο εναντίον του ΚΚ Ουκρανίας, των μελών και των φίλων του, στηρίζεται πάνω στο νόμο περί "αποκομμουνιστικοποίησης". Ο νόμος αυτός αποτελεί προσβολή ενάντια στη δικαιοσύνη και πλαστογραφεί την Ιστορία, αφού όχι μόνο εξισώνει το φασισμό με τον κομμουνισμό αλλά θεωρεί τους φασίστες συνεργάτες των ναζί πατριώτες, και τους κομμουνιστές που αγωνίστηκαν ενάντια στους ναζί προδότες. Για το λόγο αυτό το κατηγορητήριο είναι άδικο, απαράδεκτο και κατακριτέο, αλλά και ατεκμηρίωτο από καθαρά νομική άποψη, γίνεται για καθαρά πολιτικούς λόγους.
Το γεγονός είναι ότι οι κομμουνιστές της Ουκρανίας είχαν μεγάλη συμβολή στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και σε κάθε κοινωνική κατάκτηση του ουκρανικού λαού, μέχρι σήμερα.
Το γεγονός είναι ότι οι κατηγορίες εναντίον του ΚΚ Ουκρανίας αποτελούν μια προσπάθεια να δοθεί καινούργια δυναμική στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Ουκρανία και στην ευρύτερη περιοχή. Σχέδια που εξυφαίνονται από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ουκρανική αστική τάξη και την αντιδραστική κυβέρνηση που στηρίζεται από φασιστικές δυνάμεις, στο όνομα του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία.
Το γεγονός είναι ότι το ΚΚ Ουκρανίας στοχοποιείται γιατί είναι εναντίον του εμφυλίου πολέμου, ενάντια στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, ενάντια στην εθνικιστική υστερία και μπορεί να δείξει το δρόμο έξω από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
Το γεγονός είναι ότι οι δυνάμεις που θέλουν να απαγορεύσουν το ΚΚ Ουκρανίας είναι εκείνες οι δυνάμεις που πλαστογραφούν την Ιστορία με το να διαστρεβλώνουν τη συμβολή του σοσιαλισμού - κομμουνισμού στην ήττα του φασισμού, και στην οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας».
Και κατέληξε: «Σε κάθε περίπτωση, το ΚΚΕ εκφράζει γι' άλλη μια φορά την πλήρη αλληλεγγύη του στο ΚΚ Ουκρανίας. Βεβαιώνουμε τους συντρόφους μας ότι θα επιστήσουμε την προσοχή του ελληνικού λαού σ' αυτή την αντικομμουνιστική επίθεση, και με τις παρεμβάσεις μας πρώτα από όλα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, αλλά και στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον αντικομμουνισμό».


Αντιδημοκρατική ενέργεια η απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας

Από την πλευρά τους, οι «Δημοκρατικοί Δικηγόροι» υποστήριξαν ότι το κατηγορητήριο δεν παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία εναντίον του ΚΚ Ουκρανίας, και παραβιάζει τα άρθρα 6, 9, 10, 11 και 14 της «Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών», που έχει υπογράψει και η Ουκρανία.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Από τη μεριά του, βέβαια, το ουκρανικό Δημόσιο επέμενε να απορριφθεί η αίτηση αναίρεσης της πρωτόδικης απόφασης.
Τελικά το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφασίσει, αναμένοντας πρώτα την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στην αίτηση αναίρεσης του νόμου περί «αποκομμουνιστικοποίησης» (περί «της καταδίκης των κομμουνιστικών και ναζιστικών ολοκληρωτικών καθεστώτων στην Ουκρανία και την απαγόρευση της προπαγάνδας και των συμβόλων τους»), που έχουν υποβάλει 46 βουλευτές του ουκρανικού Κοινοβουλίου. Η απόφαση αυτή θεωρείται θετική από την πλευρά του ΚΚ Ουκρανίας.

Ευχαριστήρια επιστολή στο ΚΚΕ

Την Παρασκευή 7 Ιούλη, ο Πιοτρ Σιμονιένκο, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, απέστειλε στον σ. Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ευχαριστήριο μήνυμα, για τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ. Στο μήνυμα σημειώνει τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου κι εκτιμά πως «το δικαστήριο δεν πήρε το ρίσκο να απαγορεύσει το ΚΚ Ουκρανίας μπροστά στους εκπρόσωπους της διεθνής κοινότητας, ενώ το ζήτημα της μη συνταγματικότητας των νόμων "αποκομμουνιστικοποίησης" είναι υπό εξέταση».
Ο Π. Σιμονιένκο τονίζει στην επιστολή του πως «η στήριξή σας, η στήριξη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από όλο τον κόσμο, των Ευρωπαίων δικηγόρων, έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον αγώνα μας. Οι ανακοινώσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και ιδιαίτερα η άμεση συμμετοχή ευρωβουλευτών και βουλευτών του ΚΚΕ, ειδικά του σ. Σταύρου Τάσσου και η συμβολή του στις ακροάσεις στα δικαστήρια, έδειξαν ότι το ΚΚ Ουκρανίας δεν είναι μόνο του στον αγώνα για τα δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, στην πάλη ενάντια στην καταπίεση του κεφαλαίου, για την ειρήνη και την ασφάλεια στον πλανήτη μας. Τα αδελφά κόμματα, οι εργαζόμενοι από όλο τον κόσμο είναι μαζί μας. Η νίκη σίγουρα θα είναι δίκη μας! Θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Η στήριξή σας θα αποτελέσει την εγγύηση για την κοινή μας νίκη - τη νίκη του εργαζόμενου λαού!»

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: